Όχθες Κηφισού, Αιγάλεω

(Λεωφόρος Κηφισού 96-98, Ο.Τ. 817, οικόπεδο ΒΙΟΧΑΛΚΟ-ΜΕΤΕΜ ΑΕ)

Στη δυτική όχθη του Κηφισού, στην περιοχή του σημερινού δήμου Αιγάλεω αποκαλύφθηκε στο διάστημα 2006-2010, στο πλαίσιο σωστικής ανασκαφής της πρώην Β΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, νεκροταφείο με χρήση από τους προϊστορικούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους. Στο νεκροταφείο βρέθηκαν πέντε συστάδες γεωμετρικών τάφων, καθώς και ορισμένες μεμονωμένες γεωμετρικές ταφές, οι οποίες βάσει των ευρημάτων χρονολογούνται από την Πρώιμη έως και την Ύστερη Γεωμετρική περίοδο. Συνολικά εντοπίστηκαν 29 ταφές, εκ των οποίων 3 στο ΒΔ τμήμα του νεκροταφείου, 9 στο ΒΑ, 10 στο ανατολικό, 3 βορειοδυτικά του ανατολικού τμήματος και 4 στο νοτιοανατολικό τμήμα. Αναφορικά με τη μεταχείριση των νεκρών επικρατεί η πρακτική της καύσης, ενώ εντοπίστηκαν επίσης εγχυτρισμοί σε αμφορείς και ενταφιασμοί εντός λακκοειδών τάφων.

Ιδιαίτερες είναι οι ταφές σκύλου και αλόγου που βρέθηκαν σε φρέαρ-αποθέτη χωρίς να σώζονται τα κρανία των ζώων. Τα καμένα ανθρώπινα οστά συλλέγονταν σε τεφροδόχα αγγεία (αμφορείς, πυξίδες, οινοχόες), τα οποία στη συνέχεια τοποθετούνταν σε κυκλικούς ή επιμήκεις, τετράπλευρους λάκκους, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έφεραν ως πώμα άλλα αγγεία. Οι καύσεις ήταν κτερισμένες με διάφορα αντικείμενα, συνήθως αγγεία και πόρπες, ενώ σε μεμονωμένες περιπτώσεις εντοπίστηκαν είδη οπλισμού (αιχμή δόρατος, μαχαιρίδια) και ένας σφραγιδόλιθος σε μορφή σκαραβαίου με ιερογλυφικά. Τα κτερίσματα τοποθετούνταν εντός των τεφροδόχων ή στην περιοχή γύρω από αυτά. Σε ορισμένες μεσογεωμετρικές καύσεις κρατήρες και αμφορείς είχαν χρησιμοποιηθεί ως επιτάφια σήματα.

 

Βιβλιογραφία

Ασημάκου, Ε. 2010. Αιγάλεω. Λεωφόρος Κηφισού 96-98 (Ο.Τ. 817, οικόπεδο ΒΙΟΧΑΛΚΟ-ΜΕΤΕΜ ΑΕ). Αρχαιολογικόν Δελτίον 65, Β΄1 Χρονικά: 272-276.

Ασημάκου, Ε. 2023. Γεωμετρικές ταφές από νεκροταφείο στις όχθες του Κηφισού στο Αιγάλεω. Επιτοίχια ανακοίνωση στο Διεθνές συνέδριο ‘Η Αθήνα και η Αττική κατά την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου και την Αρχαϊκή περίοδο’, 8-11 Δεκεμβρίου, Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου.

 

© 2022 - 2023 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΕΦΡΑ