Πλατεία Αλ. Παναγούλη, Άλιμος

Στο πλαίσιο σωστικής ανασκαφής που διενεργήθηκε από την ΚΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων το 2008 στην Πλατεία Αλέξανδρου Παναγούλη στην περιοχή Τραχώνες Αλίμου αποκαλύφθηκε τμήμα νεκροταφείου του δήμου του Ευωνύμου των Κλασικών χρόνων, με επιβεβαιωμένη χρήση από την Ύστερη Γεωμετρική περίοδο (8ος αι. π.Χ.) έως και τον 5ο αι. π.Χ. Το νεκροταφείο της πλατείας Αλ. Παναγούλη χωροθετείται στο ΒΑ άκρο του δήμου Αλίμου, πλησίον της αρχαίας αστικής οδού, η οποία έχει περίπου την πορεία της σημερινής λεωφόρου Βουλιαγμένης. Δυτικά του νεκροταφείου εκτείνεται το κεντρικό τμήμα της κτήματος Γερουλάνου, στο οποίο είχαν ανασκαφεί αδιατάρακτες δευτερογενείς αποθέσεις καύσεων στο δάπεδο λάκκων ή στο εσωτερικό τεφροδόχων αγγείων.

Συνολικά ανασκάφηκαν 44 ταφικές κατασκευές, εκ των οποίων οι 31 ήταν ορύγματα πυρών, οι 10 λακκοειδείς τάφοι και οι 3 κιβωτιόσχημοι. Οι τάφοι που εκτείνονταν στη δυτική πλευρά του ανασκαφικού χώρου, λάκκοι πυρών και ενταφιασμών, χρονολογούνται στους υστερογεωμετρικούς χρόνους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται 6 πρωτογενείς καύσεις σε λάκκους πυράς, 5 ενταφιασμοί σε απλούς λάκκους και 2 ενταφιασμοί σε κιβωτιόσχημους. Οι ταφικές πυρές που ερευνήθηκαν είχαν προσανατολισμό Α-Δ ή Β-Ν και έφθαναν σε βάθος από -2,80 έως 3 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους. Οι περισσότερες έφεραν αεραγωγό στο δάπεδό τους. Στο εσωτερικό τους εντοπίστηκαν καμένα σκελετικά κατάλοιπα μαζί με αγγεία ή όστρακα που συναποτελούσαν αγγεία.

 

 

Βιβλιογραφία

Δημάκη, Ι. 2008. Άλιμος, Πλατεία Παναγούλη. Αρχαιολογικόν Δελτίον 63, Β΄1 Χρονικά: 170-171.

Δημάκη, Ι. 2019. Αρχαίο νεκροταφείο στον Άλιμο Αττικής - Αρχαίος δήμος Ευωνύμου, στο Ε. Κουντούρη, Α. Γκαδόλου (επιμ.), Σωστικές Ανασκαφές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας: Ι. Τα Νεκροταφεία. Χωρική Οργάνωση-Ταφικά Έθιμα-Τελετουργίες. Τόμος Ι, Αττική-Αργοσαρωνικός-Στερεά Ελλάδα, (Αθήνα, Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, 237-248)..

 

© 2022 - 2023 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΕΦΡΑ